Hoe herken je de culinaire cultuur van een restaurant?
Hoe herken je de culinaire cultuur van een restaurant?
Er is meestal een duidelijke link tussen een goeie keuken en een goede wijnkaart. Een wijnkaart is boeiend als er naast gekende, klassieke wijnstreken ook andere, minder gekende, wijngebieden aan bod komen. Daarbij is een goede selectie van wijndomeinen met duidelijke, heldere informatie over hun wijnen minstens even belangrijk. Wat niet steeds hoeft maar wel interessant is, is de vermelding van de jaargang. Bepaalde warmere jaren geven meestal wijnen met wat minder frisheid en bijgevolg minder elegantie.
Een zekerheid is dat lekker eten en lekkere wijn samengaan. Meer nog, één plus één moet drie zijn. De wijn dient het eten te ‘versterken’ en omgekeerd. Het perfecte samenspel van aangepaste wijnen bij een menu zal de smaaksensatie alleen maar versterken. Een restaurant dat onvoldoende aandacht en zorg besteedt aan wijn zal dat evenmin doen in de keuken. Wijnkaarten die vol staan met ‘fabriekswijnen’ of waar appellaties en/of vermelding van druiven vol fouten staan wijzen meestal op gebrek aan interesse, niet alleen in wijn maar ook in topgerechten.
Waar je ook steeds aandacht kan aan besteden is welke wijnglazen er op de tafels staan. Staan er van die kleine bolvormige glaasjes die dienst doen als wijnglas? Of lompe wijnglazen op een dikke voet? Dan kan je er bijna zeker van zijn dat er geen aandacht wordt besteed aan goeie wijn en bijgevolg dus ook niet aan goed eten.
Nu we dan toch bezig zijn met het geven van tips voor de keuze van een goed restaurant… Je kan ook even checken op de website van Start2taste. Onder hotspots vind je alle restaurants waar we mee samenwerken. Stuk voor stuk restaurants waar de keuze van goeie wijn zeer belangrijk is. Check daarom het zeer handige overzicht op de hotspots van Start2taste (https://www.start2taste.be/hotspots)
