Investeerders bieden fabelachtige sommen voor wijngaarden, en jagen daardoor de prijzen van gronden en wijnen de hoogte in. Zo betaalde miljardair Bernard Arnault van de luxemultinational LVMH 100 miljoen euro voor amper 11 hectare wijngaard van het Domaine des Lambrays in Morey-Saint-Denis. Bijna 10 miljoen euro per hectare dus: een record. François Pinault van de luxemultinational Kering kocht het domein Clos-de-Tart in Morey-Saint-Denis voor 250 miljoen euro. Voor 7,5 hectare wijngaard: een nieuw record.

Moeten wij, wijnliefhebbers, mee betalen voor de waanzin van die superrijken? Ik vermoed dat u dat, net als ik, niet kunt of wilt. En dus deed ik een rondvraag bij Vlaamse wijninvoerders naar alternatieven voor bourgogne, zowel wit als rood, onder de 50 euro per fles.

Omdat chardonnay en pinot noir het best gedijen in koele streken, is het Franse alternatief bij uitstek de Jurastreek, amper 100 kilometer ten oosten van Bourgogne, met onder meer Château d’Arlay. Zelfs in het Franse zuiden vind je koelere microklimaten, zodat in Languedoc de broers Ornac fraaie pinot noir kunnen maken en wijnmaker Jeff Carrel verrast met chardonnay (start2taste.be).

Buiten Frankrijk heeft Duitsland een grote reputatie opgebouwd voor bourgognedruiven, onder meer van Knewitz en Franz Keller (start2taste.be). Ook Oostenrijk profileert zich met prima rode alternatieven van Ecker, Bauer en Gisperg, en witte van Bayer, Stiegelmar, Steindorfer en Skoff. En vergeet zeker Zwitserland niet (Beudon en Fromm), (start2taste.be). In het noorden van Italië is de streek Oltrepò Pavese gereputeerd voor pinot nero (Castello di Cigognola, en ook de regio Alto Adige/Südtirol met de uitmuntende coöperatie Kurtatsch. In Spanje wordt weinig chardonnay en pinot noir geteeld, maar in het koelere Galicië biedt de druif mencía vaak bourgogne-achtige finesse, zoals bij Veronica Ortega en Envínate.

Buiten Europa verrast Zuid-Afrika met fijne chardonnay van Glen Carlou en toppers van zowel chardonnay als pinot noir van Storm en Cap Maritime uit de koelere Hemel-en-Aardevallei. En in het koelere Oregon van de Verenigde Staten heeft zelfs een Bourgondische wijnfamilie, de familie Drouhin, geïnvesteerd in wijngaarden. Nee, je hoeft geen peperdure bourgogne te kopen om het plezier van bourgogne te ervaren.

 

Klik hieronder en ontdek een aantal goeie alternatieven...

Ga hier naar het artikel

Bourgogne alternatieven

Lees ook

Klanten

Alcoholvrije vruchtensappen zitten in de lift

Pers

De Standaard - Magazine - Oudste wijnland ter wereld

Pers

Help, ik weet niets van wijn! - Bruno Vanspauwen

Wijnen

De Illusie van Bourgogne